image 1

Uspješan finiš regate “EST 105 Libera” u Herceg Novom

Put od 105 milja od Barija do Herceg Novog ove godine prva je preplovila jedrilica “Only Lu”, čija šesnaestočlana posada je dočekana u gradskoj luci. Nakon nje, na Škver je uplovilo još 18 jedrilica.

U naš grad je stiglo i 200 gostiju iz Italije, a saradnja sa partnerima iz Barija je vrlo važna za Herceg Novi, istakao je potpredsjednik opštine Herceg Novi Dragan Janković. Kako je rekao, u naredne dvije godine naš grad će dobiti nove marine, te će se stvoriti uslov za prihvat većeg broja jedrilica, a samim tim i širenje ove regate.

Predsjednik organizacionog odbora regate Saša Keković kazao je da jedriličari vole Herceg Novi i rado mu se vraćaju, a da je to prava osnova da se radi na tome da se uslovi za prihvat ovih atraktivnih plovila unapređuju.

Istakao je značaj podrške Opštine Herceg Novi, Gradske luke i Turističke organizacije, kao i ugostitelja sa Škvera u organizaciji ovogodišnje regate. Domaćin regate Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. uložila je dosta truda, baš kao i JK Jugole Grakalić, Sportski univerzitet iz Barija i Yachting club Porto Montenegro .

Sa starta u Italiji krenule su 62 jedrilice, ali je zbog jakog nevremena 16 je odustalo. Za one koji su jedrili po ORS premjeru cilj je bio u Porto Montenegru u Tivtu, a za ostale koji su jedrili po OPEN-u na Škveru.

Jedrilica duga 25 metara „Only Lu“ rutu od 105 milja prešla je za 8 sati 37 minuta i 57 sekundi. Drugi je u novsku luku uplovio brod „Terza Santamaria“ sa vremenom 10 sati 5 minuta i 3 sekunde, dok je treći kroz cilj prošao „Madam pikante“, nakon 10 sati 29 minuta i 2 sekunde plovidbe.

01.05.2017. godine održana je i "Južnojadranska regata" na relaciji Bar-Herceg Novi a Agencija je takođe bila domaćin pomenute regate.