image 1

Održana 10. jubilarna regata Terra da Mare i Kup Herceg Novog

Od 27 do 29. aprila održana je 10. jubilarna prekojadranska regata krstaša, Terra da mare.

Na regati je učestvovalo 46 brodova, od čega je, pored najvećeg broja italijanskih jedrilica, bilo i šest jedrilica sa crnogorskim posadama, tri sa srpskim i dvije sa ruskim.

 

Impresivna 24 metara dugača jedrilica "Idrusa", klase Grand Mistrall iz gradskog jedriličarskog kluba Brindizije je u 4 sata i 49 minuta uplovila u hercegnovsku gradsku luku i prva je koja je u realnom vremenu stigla iz Italije.

Nepun minut poslije nje uplovila je nešto manja jedrilica "Fetch 4", koja je zbog preračunavanja hendikepa i pobjednik regate.

Najbolja neitalijanska posada bila je sedmočlana ekipa jedriličarskog kluba ''Jovo Dabović" iz Baošića, koja je sa svojim dvanaest metara dugačkim brodom "Vagabond" kroz cilj u hercegnovskoj luci ušla u 13 časova, 6 minuta i 35 sekundi, dakle poslije nešto malo više od 24 sata jedrenja preko Jadrana.

Procjena je da je regata "Terra da mare" u Herceg Novi dovela više od 500 gostiju, jer je veliki broj pratilaca i članova porodica posada brodova, koji su kolima ili na neki drugi način došli u našu zemlju zbog regate.

Od ove godine, regata je u zvaničnom kalendaru ISAF-a.

29. aprila održana je i regata Kup Herceg Novog, u akvatoriju Boke Kotrske, na relaciji Herceg Novi-Tivat-Baošići-Herceg Novi. Najbrži brod na ovoj regati bio je Black Mistery sa kormilarom Sašom Kekovićem iz hercegnovskog kluba Jugole Grakalić.