image 1

Održana 8. regata Terra da mare

Osma regata Terra da mare od Barija do Herceg Novog okupila je do sada najviše jedriličara iz Italije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Rusije. U srijedu u 15 sati iz luke u Bariju startovalo je čak 49 brodova, među kojima je najbrži u realnom vremenu bio je brod ''Fetch'' kojim je upravljao Mauro Šantantoniko iz jedriličarskog kluba CUS Bari.

 

Ova impresivna dvadesetdvometarska jedrilica liniju cilja kod hercegnvoskog gradskog mula prešla je u četvrtak ujutru oko 3 sati. Nešto kasnije je uplovio i najbrži brod sa ove strane Jadrana, jedrilica Black Mistery Hercegnovljanina Saše Kekovića. Osim Kekovićeve jedrilice na osmoj regati Terra da Mare učestvovalo je 13 brodova iz crnogorskih klubova Jugole Grakalić, Jovo Dabović, Mornar-Bar, Jug Montenegro, Lahor i Bokeška jedra.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Gradkom lukom za svaku jedrilicu obezbjeđeno odgovarajuće mjesto, pa je hercegnovsko mulo izgledalo kao prava evropska jedriličarska marina. Svi učesnici dužinske regate na ruti od 105 nautičkih milja od Barija do Herceg Novog učestvovali su i na revijalnoj regati Trofej Herceg Novog koja se održava u akvatroijumu od Herceg Novog do Baošića. Sponzori regate sa italijanske strane su Oliveti D'Italija, najveća mediteranska korporacija za proizvodnju maslinovog ulja, koji svake godine iskoriste priliku da se susretnu sa lokalnim maslinarima